“Het is hard werken, maar het is heel fijn om tijd en ruimte voor jezelf te nemen.”

Eind 2017 ben ik moeder geworden. Als verloskundige weet ik heel goed wat een impact het krijgen van een kindje heeft. Maar bij mezelf bleek het toch anders te zijn. Ik was veel emotioneler dan ik vooraf had gedacht en ik kon moeilijk relativeren.

Ik dacht, dat boks ik wel voor elkaar: zorgen voor mijn kindje, werken, een studerende partner. Alle ballen hoog houden en gewoon doorgaan bleek toch lastiger dan verwacht. Vooral omdat ik me zelfs over de kleinste dingen schuldig kon voelen: naar mijn kindje, mijn werk, mijn partner en andere mensen in mijn leven.

Een collega wees me in die periode op Annemieke. De gesprekken en mindfulnessoefeningen zorgden ervoor dat ik ontspanning vond. Ik leerde momenten voor mezelf te pakken en kreeg ruimte in mijn hoofd om na te denken en op te laden. Het was heel fijn om erkenning te krijgen dat het pittig is: werk, gezin en het combineren van al je rollen. Annemieke liet me zien dat dit er gewoon mag zijn. Het gaat er dan om wat je ermee doet.

Ik was verbaasd over hoe fijn ik de mindfulnessoefeningen vond. Het leek me altijd zo zweverig en daar ben ik veel te nuchter voor, maar het is juist heel praktisch. Ik leerde hoe ik mijn focus kon verleggen om mijn gedachten tot rust te krijgen. Een van de laatste afspraken gingen we wandelen. Annemieke vroeg me om me alleen te focussen op wat ik hoorde, zag en rook. Zo kwam ik uit mijn gedachten en dat vond ik zo heerlijk.

Annemieke is een enorm warm, meelevend en meedenkend persoon. En ze is heel krachtig in het teruggeven wat je zegt en hoe je iets zegt. Ze luistert oprecht naar je en filtert er meteen uit waar de pijn zit. Ze heeft me in een lastige periode ondersteund bij het maken van moeilijke keuzes. Ik kwam erachter dat ik blijer werd van minder werken, maar dit zorgde direct voor schuldgevoelens naar mijn collega’s. Annemieke hielp me om de knoop door te hakken zonder bang te zijn voor reacties van anderen. Verder heeft het de coaching ervoor gezorgd dat ik nu beter kan meebewegen met wat er om me heen gebeurt. Ik ben meer in balans en schakel makkelijker van werk naar privé en omgekeerd.* Ik ben mijn schuldgevoel grotendeels kwijt en weet nu dat mijn keuzes oké zijn.

Coaching van Annemieke en het volgen van het individuele mindfulnesstraject heb ik echt gezien als een cadeautje voor mezelf. Het is hard werken, maar het is heel fijn om tijd en ruimte voor jezelf en te nemen en je te ontwikkelen.

Martine, verloskundige 36 jaar